Lite information om amatörradio

Amatörradio, även känd som amatörradio, är en populär hobby och tjänst som för samman människor, elektronik och kommunikation. Människor använder amatörradio för att prata över staden, runt om i världen eller till och med ut i rymden utan internet eller mobiltelefoner. Det är roligt, socialt, lärorikt och kan vara en livlina när det behövs. Bland de olika frekvensbanden som tilldelats amatörradiooperatörer är 2-metersbanden (2m) och 70-centimeter (70cm) två av de mest populära.

2-meters band (2m)

2-metersbandet avser en del av VHF-spektrumet (Very High Frequency), som omfattar frekvenser från 144 MHz till 148 MHz i ITU-region 2 (som inkluderar Amerika) och från 144 MHz till 146 MHz i ITU-regionerna 1 (Europa, Afrika och norra Asien) och 3 (södra Asien och Stillahavsområdet). Detta band används ofta för lokal kommunikation.

Karakteristika:

  1. Utbredning: Främst siktlinje, med räckvidd som vanligtvis sträcker sig upp till 50-100 miles, beroende på terräng och antennhöjd. Men under vissa atmosfäriska förhållanden (som under en troposfärs kanal) kan signaler färdas mycket längre.
  2. Lägen: Stöder ett brett utbud av lägen inklusive röst (FM, SSB), morsekod (CW) och digitala lägen (paket, FT8, etc.).
  3. Användningsområden: Används ofta för lokal kommunikation genom repeaters, nödkommunikationstjänster och lokal rag-chew (avslappnad konversation).

70 centimeter band (70 cm)

70-centimetersbandet är en del av UHF-spektrumet (Ultra High Frequency), som sträcker sig från 420 MHz till 450 MHz i ITU-region 2 och något smalare band i region 1 och 3. Detta band är känt för sin förmåga att tränga igenom stadsmiljöer på grund av sin kortare våglängd.

Karakteristika:

  1. Utbredning: I likhet med 2 m är det i första hand siktlinje. Dess kortare våglängd gör dock att den bättre kan tränga igenom byggnader och lövverk, vilket gör den gynnsam för stadskommunikation.
  2. Lägen: Liksom 2m-bandet stöder den olika lägen inklusive FM-röst, digitala lägen och CW.
  3. Användningsområden: Populär för användning i repeater baserade system, satellitoperationer och för bärbara operationer (på grund av den mindre storleken på antenner).

Repeterar

Både 2 m och 70 cm-band använder repeaters i hög grad. Repeaters är automatiserade relästationer som tar emot en signal på en frekvens och samtidigt återutsänder den på en annan frekvens. Detta utökar kommunikationsområdet, vilket gör det möjligt för amatöroperatörer att kommunicera över flera hundra mil, även med handhållna radioapparater med låg effekt.

Amatör Satelliter

Båda banden, särskilt 70 cm, används också för amatörsatellitkommunikation. Dessa satelliter, som ofta byggs och drivs av amatörradioorganisationer, fungerar som repeatrar i rymden, vilket gör att skinkor kan skicka signaler över horisonten.

Slutsats

Banden på 2 m och 70 cm är integrerade delar av amatörradiospektrumet och erbjuder olika möjligheter för lokal kommunikation, räddningstjänster och till och med internationell kommunikation via satelliter och teknik med utökad räckvidd. Valet av band och läge beror på faktorer som operatörens licensklass, intressen, utrustning och de specifika kommunikationsbehoven vid den tidpunkten. Oavsett om det är för avslappnad kommunikation, experiment eller nödberedskap, ger dessa band värdefulla resurser till amatörradiogemenskapen.